Svenska  English  Lördag 14 Juli 2012  | 
>  Hem
2012
>  Resultat
>  50 bäst klädda löpare
>  MarathonFoto
>  Nyheter
>  Karta över banan
>  Höjdprofil
>  Startlista
>  Pressinfo
>  Sponsorer
1912
>  Den stora dagen
>  Film: 1912 års OS-mara
>  Så var åskådarna klädda
>  Japanen som ej försvann
>  Banan från OS 1912
>  Referat OS-maran 1912
>  Resultaten OS 1912
>  Sigge Jacobsson
>  Vinnare med olika namn
>  Visste du att...
>  En lång serie fester
>  Medaljligan OS 1912
>  Rapporten från OS 1912
Video
>  Jubileumsmarathon 2012
>  Maratonloppet OS 1912
>  Testloppet 14 juli 2010
>  Stockholm från ovan
Bildspel
>  OS 1912
>  Marknaden
>  Löparna
>  Loppet
>  Stadion-festen
>  Jubileumsmarathon
Boktips
>  Två böcker om OS 1912
>  Maratonlopp under 100 år
>  Svensk maratonhistoria
Historik
>  Det började 1896
>  Stockholms Stadion
>  Extramaran 1982-83
-- Sponsorer --
Hjälp till att skapa stämning

Vilken stämning!
När maratonloppet arrangerades vid OS 1912 rådde högtryck, under stora delar av maratondagen var det +30 och molnfritt. Det var hög stämning på Stadions läktare under alla OS-dagar och speciellt under maratonloppet. Över 18 713 betalande åskådare, med funktionärer, press och inbjudna blev det över 22 000 inne på Stadion, det var fullt. Publiken fick söka sig ut efter maratonloppsbanan som kantades av tiotusentals åskådare.
Vi satsar på ett arrangemang av den kalibern, men vi hoppas att det blir lite svalare. Vi har en mycket hög ambitionsnivå att klä in Jubileumsmarathon i en tidstypisk atmosfär. Vi är medvetna om att det blir svårt att förmedla detta längs hela banan, men några trevliga ”1912-oaser” ska vi skapa.
Platserna vi satsar lite extra på kommer vi att redovisa här på hemmsidan samt med annonser i Lokaltidningen Mitt I.

Vi behöver din hjälp!
En del av stämmningen och atmosfären är kläderna. Klä upp dig denna dag och känn historiens vingslag. Nedan redovisar vi hur människorna klädde sig i början av 1900-talet.
I botten av sidan finns länkar, tips och råd. Vi vill att du hjälper till att skapa en dag som sent ska glömmas. Köp, hyr eller sy din egna kreation och besök en av oaserna för att insuga atmosfären av idrott och historia när den är som bäst.
Du hittar också en pdf-fil som du kan hämta hem. I den redovisas det lite utförligare om kläderna.

Så här såg man ut 1912
Fototräff
I mitten av december träffades stiligt uppklädda medlemmar ur 1800-talssällskapet hos fotografen Rickard Forsberg i hans studio på Högalidsgatan på söder. Vi har valt att publicera en del bilder med leende kvinnor. I offentliga sammanhag log inte en kvinna och absolut inte på bild. Nederst på sidan finns en länk till en pdf-fil du kan hämta hem. I den finns ytterligare bilder, montage och mer information samt en del användbara länkar.

Edvardianska tiden
Edvardianska perioden sträcker sig från 1901 till 1910, det vill säga kung Edvard VII:s regeringstid. Drottning Viktorias död i januari 1901, då hon efterträddes på tronen av sonen Edvard, markerade övergången från den viktorianska tiden till den edvardianska. Ofta drar man gränsen för den edvardianska tidens slut något efter kungens död 1910, till exempel vid Titanics undergång 1912 eller första världskrigets utbrott 1914.

Män från alla samhällsklasser bar kostym. Gustav V var alltid rätt och perfekt klädd emellanåt lite överdriven klädstil.

Pärlbroderier var modernt under den edvardianska tiden och det blev extremt populärt under den senare delen.
Hela klänningar, finklänningar mestadels, kunde vara dekorerade i pärlor, men man hade gärna små detaljer även på vanliga vardagsplagg för att visa status.

Solskydd
Solparasoll och höga handskar för att täcka armarna var ett måste för finare folk, man fick absolut inte bli solbränd. Det ansågs vara fint att ha så blek hy som möjligt och kvinnorna skulle ha mjuka bleka händer. De solbrända var de som arbetade utomhus och det ansågs vara lågstatusyrken.
Handskarna kunde vara i kalvskinn med pärlknäppning på insidan av handlederna.

Hattar
Hatt var i det närmaste obligatoriskt för både män och kvinnor. Modet på hattar föreskrev bred och vid hattkrona dekorerad i tyg och mängder av plymer, det var även populärt att använda stora blommor sommaren till ära och det var inte helt ovanligt att damer bar hattar med hela uppstoppade fåglar på, alternativt fasan eller strutsfjädrar som utsmyckning.1908
Då syr man i sammet och spets, lägger man till päls får man en vinterklänning som nedan. Midjan börjar krypa uppåt och man lägger mycket fokus på axlar och bröstpartiet, men kjolen fortsätter att hålla sin vidd ända upp till ca 1909-10 då ”Hobble-kjolen” tar över, en väldigt tajt sittande modell som endast bars av riktigt rika kvinnor.


Klänningen till vänster har modellen, Caroline Eklund, själv sytt efter en modellplansch från 1908.
Till höger: Hobble-kjol.


1910
Puffärmar blev omodernt och turnyr användes inte längre. Jackor hade breda slag med äkta siden. Kjolen kunde vara i kraftig bomull.

1912
Började modedesigners att lägga in gömda plisseringar, draperingar och slitsar för att sakta försöka förändra modet.

Kragar
Ståkrage var ett mode som hängde kvar från sekelskiftet och de höga kragarna dekorerade man ofta med broscher som gärna skulle matcha bärarens örhängen i färg och form.Väskor
Väskorna skulle vara små då kvinnor inte ansågs behöva ha med sig så mycket ut på stan. En puderdosa och kanske några mynt till fika var allt som krävdes.


Hår
Flätdetaljer var väldigt vanligt och volym eftertraktades. Permanenten hade uppkommit lite innan sekelskiftet och var väldigt populär.

Herrar
En tredelad svart dräkt kallas för Citydress. En informell form av Jaquette som användes till vardags om man rörde sig i stan. Till Jaquette bar man oftast slips eller plastrong men även fluga kunde användas. Tillbehören varierade lite mellan år och plats. I USA gjorde ju t ex alla lite som de ville.

Ett Plommonstop passar till denna informella variant. Det kan man även ha till den regelrätta Jaquetten (med randiga byxor) om den har trubbiga slag och fler än en knapp. Annars är det Höghatten som gäller.

Strumphållarna var praktiska för dem som köpte vackert mönstrade strumpor och inte ville riskera att visa anklarna när man satte sig ned. Strumphållarna sträcker ut strumporna så att de sitter slätt utan rynkor.

Damasker i stan var mer en statussymbol än praktiskt. På landsbygden användes höga damasker som bars utanpå byxorna för att hålla leran borta från strumpor och byxben.I kronans tjänst
Det mest utmärkande på uniformen, till vänster, var den trekantiga hatten, som var ett utslag av då­tidens nationalromantiska strömningar och som var tänkt att föra tankarna till 1700-talets segerrika karoliner.
Uniformen till höger är känd som modell/Ä, användes också som fält-uniform med små förändringar (kortare skört, fasta axelklaffar, olika huvudbonader) från 1845 och t.o.m. c:a 1910 då den började ersättas av en fältgrå uniform.Våra modeller
Här är modellerna från 1800-talssällskapet som hjälpte oss med kunskapen om modet kring sekelskiftet.
Från vänster bakre raden: Hans Rosenberg, Helena Lundqvist, Mikael Sjölund, Hanna Gimséus, Lina Gissberg, Alexandra Hummingson och Joacim Nieminen.Sittande frv: Nathalie Hulsin och Caroline Eklund.Fyllig pdf-fil
Du kan hämta hem en pdf-fil på 27 sidor där du hittar fylligare text om plaggen. Några av bilderna är monterade i miljön kring Stockholms Olympiastadion som den såg ut då.
Hämta pdf;en här >>Tidsperioden
Under dessa länkar hittar du intressant läsning om tidsperioden.
Massor av länkar till mönster bl a. hittar du på 1800-talssällskapet hemsida.
1800-talssällskapet >>
Inlandsbanan, bilder >>
Stockholm 1912 >>

Kläder
Köpa
Old Touch, Upplandsgatan 43, Stockholm
http://kanaljen.jetshop.se >>
http://www.darcyclothing.com >>
http://www.bespokecollars.com >>

Sy själv
1800-talssällskapet >>

Hyra
Karl Gerhards Ateljé >>
Independent Kostym >>

Restaurang
Restaurang 1900, Regeringsgatan 66,
serverar svensk husmanskost à la sekelskiftet.
Restaurang 1900 >>


En servitris hade antingen svart dräkt med vita detaljer eller vit blus och svart kjol, används även idag. Kjolen skulle vara utställd i modellen och inte sitta åt då de skulle kunna röra sig.
Personalen vid Hotell Kullaberg samlad vid hotelltomtens baksida i begynnelsen av 1910-talet; hotellkusk, köksjungfrur, städerskor, kallskänkor, diskare och servitriser.
Hotell Kullaberg >>
Hotell Möllberg >>

Transporter

Den här skönheten har Stig Fransson i Kungsör renoverat från grunden. Det är en 4 cyldrig PRIAMUS från 1912 med 36 hk. En 6-sitsig Dubbelphaeton.


Spårvagn med personal, hållplatsen Bellmansro 1912.


Motorcykel från 1912, kan beskådas hos MC Collection, Edsvik i Sollentuna.

Bilar - Automobilhistoriska klubben >>
Spårvagnar, Spårvägsmuseet >>
Motorcyklar, MC Collection >>

Motorcykelambulans
En motorcykelambulans av svensk tillverkning. Den var konstruerad så att den kunde ta tre sårade. Två i liggande ställning och en sittande.
Motorcykelambulans >>

Lånbro sjukhus >>

Arvika sjukhus fyller 100 år, sjuksköterskor 1912.
Arvika sjukhus >>

 

Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012 arrangerades av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK
E-post: info@jubileumsmarathon.se
Telefon: 08-545 664 40, Fax: 08-664 38 22
Adress: Stockholm Marathon, Box 15124, 167 15 Bromma
Ett arrangemang av Stockholm Marathon Gruppen.
Tillhandahållare av denna webbplats: Stockholm Marathon/Tjejmilen AB
Ansvarig utgivare: Anders Olsson Webbplatsen är producerad av Jomsborg AB


Intressanta lopp i Stockholm 2013

23, 24 augusti: Bellmanstafetten
Perfekt som teambuilding, både fest och tävling. 5x5 km vid Frescati.
Bellmanstafetten.se

2 september: Tjejmilen
Landets största idrottsevenemang för kvinnor. 10 km på en vacker bana på Södra Djurgården.
Tjejmilen.se

9 september: Stockholm Halvmarathon
Halvmaran mitt i stan – ett inspirerande lopp.
StockholmHalvmarathon.se

30 sept och 1 okt: Tjurruset
Tufft löparäventyr. 10 km i krävande terräng någonstans i Storstockholm.
Tjurruset.se

8 oktober: Hässelbyloppet 10 km
Sveriges snabbaste 10 km-lopp
Hasselbyloppet.se