Svenska  English  Lördag 14 Juli 2012  | 
>  Hem
2012
>  Resultat
>  50 bäst klädda löpare
>  MarathonFoto
>  Nyheter
>  Karta över banan
>  Höjdprofil
>  Startlista
>  Pressinfo
>  Sponsorer
1912
>  Den stora dagen
>  Film: 1912 års OS-mara
>  Så var åskådarna klädda
>  Japanen som ej försvann
>  Banan från OS 1912
>  Referat OS-maran 1912
>  Resultaten OS 1912
>  Sigge Jacobsson
>  Vinnare med olika namn
>  Visste du att...
>  En lång serie fester
>  Medaljligan OS 1912
>  Rapporten från OS 1912
Video
>  Jubileumsmarathon 2012
>  Maratonloppet OS 1912
>  Testloppet 14 juli 2010
>  Stockholm från ovan
Bildspel
>  OS 1912
>  Marknaden
>  Löparna
>  Loppet
>  Stadion-festen
>  Jubileumsmarathon
Boktips
>  Två böcker om OS 1912
>  Maratonlopp under 100 år
>  Svensk maratonhistoria
Historik
>  Det började 1896
>  Stockholms Stadion
>  Extramaran 1982-83
-- Sponsorer --
Pressinformation Jubileumsmarathon

Över tio tusen löpare
10 510 löpare – 7 956 män och 2 554 kvinnor – från 66 nationer är anmälda till Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012. Eftersom detta är en tävling på en bana med vändpunkt, och löparna alltså möte ute på banan, har det inte gått att ta emot fler anmälningar.
Jubileumsmarathon är det näst största maratonloppet någonsin i Sverige.
Vid OS 1912 startade 69 löpare från 19 nationer i maratonloppet.
Här de största nationerna i Jubileumsmarathon: Sverige 7 209 löpare, Tyskland 722, Finland 659, Danmark 303, USA 244, Italien 183, Storbritannien 172, Frankrike 115, Schweiz 103, Polen 96, Norge 82 och Spanien 80.


Ett upplevelselopp
Jubileumsmarathon avgörs på en krävande bana med några riktigt tuffa backar. Arrangörerna har uppmanat löparna att ta det lugnt och spara på krafterna, och istället passa på att uppleva atmosfären av 1912 års lopp.


Idén väcktes för fem år sedan
Idén till Jubileumsmarathon väcktes för drygt fem år sedan av friidrottsledaren Anders Olsson som också 1978 tog initiativet till att starta Stockholm Marathon.
Den 21 april 2009 offentliggjordes att Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012 skulle genomföras den 14 juli 2012. Samtidigt öppnades loppets hemsida.
Klockan 13.48 den 14 juli i fjol öppnades anmälan – exakt på minuten 99 år efter startskottet för OS-maran 1912. Intresset var stort och loppet blev snabbt fulltecknad.


Start inne på Stadion
Starten sker på Stockholms Stadion som byggdes till OS 1912. Löparna är uppdelade i fem grupper som startar med tio minuters mellanrum. Första grupp startar kl. 13.48 – exakt 100 år efter startskottet i 1912 års olympiska maratonlopp.
Starten sker framför Kungliga läktaren. Löparna springer sedan 300 m inne i Stadion innan de lämnar arenan genom Maraton-porten och springer ut på Valhallavägen.
Före start samlas löparna på Östermalms Idrottsplats som invigdes 1906 och som var träningsarena vid OS 1912.
Sven Livgardes musketerarkår skjuter startskottet. De marscherar in på Stadion cirka 15 minuter före första start med pukor och trumpeter och skjuter sedan starten med svartkrut. De står kvar på innerplan och skjuter startskottet för alla grupperna.


Vem är bäst klädd enligt 1912 års modell?
Jubileumsmarathon har inte någon elitklass. Däremot finns det en tävling om vem som genomför loppet i klädsel (ej skor) som är mest lik den klädsel som löparna hade vid maratonloppet 1912.
Arrangörerna har placerar ut domare och fotografer längs banan och vid målet för att dokumentera de löpare som springer i 1912-inspirerad tävlingsdräkt.
Klockan 08.00 söndag 15 juli publiceras startnummer och namn på de 50 löpare som är vinnare i denna tävling här på hemsidan för Jubileumsmarathon.


21 vätskekontroller
Det finns 21 vätskekontroller längs banan. Passa på och drick vid dessa kontroller.
Fem vätskekontroller är enligt 1912 års modell. Där serveras kaffe, iste samt apelsin- och citronklyftor samt vatten och sportdryck. Vid övriga kontroller serveras vatten och sportdryck, eller enbart vatten.
Längs banan finns dessutom tio duschar uppsatta där löparna kan svalka sig.


Funktionärer
1 522 funktionärer är engagerade under Jubileumsmarathon och under Marathon-marknaden dagen före samt Stadion festen dagen efter loppet. De flesta av funktionärerna finns vid vätskekontrollerna och längs banan.
Bland funktionärerna märks tre av landets genom tiderna bästa kvinnliga maratonlöpare; Evy Palm, Midde Hamrin och Marie Söderström-Lundberg.


Sjukvård
Vi har läkare och sjuksköterskor vid varje vätskekontroll samt vid målet.


Arrangörersklubbar
Jubileumsmarathon arrangeras av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Samma klubbar svarar för flera andra stora lopp; ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen, Vår Ruset, DN Stockholm Halv?marathon med flera.
Bengt Jansson är tävlingsledare för Jubileumsmarathon. Lorenzo Nesi är presschef.


Jubileumsmarathon direkt på Internet
Jubileumsmarathon sänds direkt på Internet. Sändningen börjar kl 13.40 den 14 juli på loppets hemsida www.jubileumsmarathon.se
På samma hemsida finns också mellantider och tid i mål live för alla löpare.


Sammandrag i TV4
TV 4 visar ett sammandrag av Jubileumsmarathon. Sändningen börjar kl 24.00 den 14 juli.


Trafikinformation
Bil- och busstrafiken påverkas under Jubileumsmarathon. Utförlig information om detta finns på hemsidan för Jubileumsmarathon.
 • Information för bilister finns här.
 • Information bör bussåkare finns här.


  Ett evenemang över tre dagar
  Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012 är ett evenemang som träcker sig över tre dagar. Fredag 13 juli är det Marathon marknad med föreläsningar, filmvisning och guidade turer på Stadion. Lördag 14 juli avgörs det historiska maratonloppet. Söndag 15 juli är det fest på Stadion för löpare och funktionärer.


  McArthur och Sigge Jacobsson i Jubileumsmarathon
  Kennedy Kane McArthur vann OS-guldet i maratonlöpning i Stockholm 1912. Sigge Jacobsson från Södermalms IK, som var det stora svenska hoppet, blev bäste europeiska deltagare på sjätte plats.
  Två svenska topplöpare firar deras minne genom att springa Jubileumsmarathon som McArthur och Jacoksson
 • Anders Szalkai bär den mörkgröna sydafrikanska landslagsdräkten med McArthurs startnummer 613. Han ska springa på samma tid som McArthur gjorde för 100 år sedan; 2 timmar 36 minuter och 54 sekunder på 1912 års distans 40 200 meter.
  Anders är landets senaste OS-löpare i maraton (Atlanta 1996). Han har vunnit Stockholm Marathon och tagit flera SM-guld i maratonlöpning.
 • Kent Claesson är klädd i en kopia av den svenska landslagsdräkten från 1912; vit tröja med en svensk flagga fastsydd på bröstet. Han bär Sigge Jacobssons startnummer 331 och ska springa på samma tid som Sigge hade i OS 1912; 2 timmar 43 minuter och 24 sekunder.
  Kent har vunnit 13 SM-guld på distanser från 3 000 m till maraton.


  Sigge Jacobsson den stora stjärnan inför OS 1912
  26-årige Sigge Jacobsson från Södermalms IK var den stora svenska idrottsstjärnan inför OS 1912. Så här skriver Christian Lindstedt i boken Mellan heroism och idioti som kom ut 2005:
  Tre år före OS var Sigge Jacobsson 26 år gammal, stadgad och gift, helt utan idrottsligt förflutet och knappast en person som förväntades inleda en karriär som löpare.
  Redan från första början fick hans framgångar något av en saga över sig. I sitt första lopp på maraton?distansen blev han svensk mästare i juni 1910.
  Eftersom Jacobsson tycktes visa att vem som helst kunde bli en hyllad idrottsstjärna blev han snabbt publikens favorit. Hans ordinära bakgrund var en stor tillgång. Sigges löparkarriär kännetecknades av en samvetslös energi, långt driven perfektionism, sinnrikhet och inte minst en närmast arrogant individualism. Han blev på samma gång symbol för både vanlighet och den mest udda extremism.
  Sigge Jacobsson blev större som legend än som löpare, och han omgärdades av mystik, rykten och legender inte minst kring hans träning. Under den första vintern som idrottsman var han anställd på Tanto socker?bruk och uppgavs då ha tränat i brukets torkrum i upp till 40 graders värme.
  Hans sjätte plats i OS betraktades som ett bakslag. Sigge Jacobsson var besviken och slutade tävla efter OS.


  Maratondagen – den stora dagen under OS 1912
  Söndagen den 14 juli var den stora dagen under 1912 års olympiska spel i Stockholm. Precis som vid OS i London 1908 och OS i Aten 1906 var det maratonloppet som stod i centrum för åskådarnas intresse.
  Trots högre biljettpriser än andra tävlingsdagar var detta den enda dagen som Stockholms nybyggda Stadion var absolut fullsatt.
  Tiotusentals åskådare kantade banan från Stadion till Sollentuna kyrka och tillbaka. SJ satte in extratåg för att åskådare skulle kunna ta sig ut på banan.
  Det kom in extratåg till Stockholms Central med åskådare från övriga landet. Den 14 juli 1912 expedierades fler tåg vid Stockholms Central än någonsin tidigare. Även på de norra spårvagnslinjerna noterades rekord när det gäller antal passagerare.


  Myten om japanen som försvann lever
  Shizo Kanaguri var en av de 34 löpare som bröt den heta OS-maran i Stockholm 1912. Några årtionden senare skapades myten om honom som ”Japanen som försvann”.
  Nu kommer Kanaguris barnbarns barn Yoshiaki Kurado till Stockholm. Den 14 juli – på dagen 100 år efter maratonloppet 1912 – siktar Kurado på att genomföra Jubileumsmarathon som avgörs på den klassiska OS-banan.
  Yoshiaki Kurado är en 24-årig banktjänsteman från staden Tamana i södra Japan. Han har sprungit ett maratonlopp, men betraktar sig som motionär. Kurado reser till Stockholm tillsammans med Tanamas borgmästare Tetsuyeva Tagasaki som ska medverka i några ceremonier i samband med 100-årsminnen av 1912 års OS-mara.
  Shizo Kanaguri bodde under större delen av sitt liv i Tamana. Han utsågs till hedersmedborgare i staden som erkänsla för de betydande insatser han gjorde för japansk långlöpning.
  Shizo Kanaguri bröt maratonloppet 1912, drack ett glas saft i familjen Petrés trädgård i Sollentuna, tåg tåget tillbaka till Stockholm och reste några dagar senare den långa vägen tillbaka till Japan.
  Ett par årtionden senare utvecklade sportjournalisten Oscar Söderlund (signaturen "Glokar Well") historien om hur Shizo Kanaguri spårlöst försvunnit under det olympiska maratonloppet 1912 och sedan aldrig återsetts.
  Historien var absolut inte sann, men det var en bra historia, så den levde vidare och spreds t.o.m. utanför Sverige. 1967 blev den då 76-årige Shizo Kanaguri inbjuden till Stockholm för att symboliskt springa i mål på Stockholms Stadion.


  40 074 meter eller 42 195 meter?
  Vid OS 1912 var distansen i maratonloppet 40 200 meter. Banan för Jubileumsmarathon följer så nära som möjligt 1912 års OS-bana. Distansen är 40 075 meter.
  Löparna får välja mellan att springa 40 075 eller dagens officiella maratondistans 42 195 meter.
  De som vill springa 42 195 meter tar till vänster när kommer in i Stadion och är på väg i mål. De som vill springa 40 075 meter tar till höger och går i mål framför Kungliga läktaren.


  Minnesstenen för OS 1912 har flyttats
  Den 28 juni flyttades minnesstenen från maratonloppet vid OS 1912 som ska vara vändpunkten vid loppet den 14 juli.
  Minnesstenen var tidigare placerad på en kulle drygt hundra meter norr om Sollentuna kyrka. Nu nu står minnesstenen på en gräsyta framför kyrkan.
  Efter de olympiska spelen 1912 diskuterades att uppföra någon form av minnesmärke för OS, och man fastnade då för att resa en minnessten vid vändpunkten för maratonbanan. Valet var naturligt eftersom maratonloppet var den mest uppmärksammade grenen vid OS.
  Minnesstenen är formgiven av arkitekten Torben Grut – som också ritade Stockholms Stadion.


  Några profiler
  1) Kjell Erik Ståhl, Sveriges genom tiderna främste maratonlöpare med 70 lopp under 2 tim 20 min. Han är fortfarande svensk rekordhållare på distansen med 2.10.38 från VM i friidrott i Helsingfors 1983 då Ståhl blev fyra. Han vann Stockholm Marathon 1982 och 1986 och har ytterligare sex placeringar bland de tio bästa.
  Kjell-Erik Ståhl har genomfört 101 maratonlopp. Hans senast genomförda lopp var när han som 52 åring sprang Stockholm Marathon 1998 på 2.26.23.
  Nu siktar Kjell-Erik in sig på 40 075 meters sträckan i Jubileumsmarathon

  2) Mats Erixon. En av Sveriges mest framgångsrika långdistanslöpare de senaste 30 åren. Mats främsta merit var en fjärde plats på 10 000 meter vid EM i Stuttgart 1986 och en tolfte plats på 5 000 meter vid OS i Los Angeles 1984. Hans bästa maratontid är 2.13.29 från Chicago 1985.
  Nu siktar Mats på en tid på runt tre timmar i Jubileumsmarathon.

  4) Lars Andervang från IK Ymer i Borås. Bäste svensk i maraton vid EM i Helsingfors 1994 med sin 29:e plats. Kom på sjätte plats i Stockholm Marathon 1995 med personbästa 2.16.05.

  5) Magnus Bergman har noterat sina största framgångar som terränglöpare, och då framförallt i Lidingöloppet. Fem gånger har Magnus genomfört Lidingöloppets 30 km på 1.39 eller bättre.

  16) Ron Hill. Legendarisk 74-årig brittisk löpare som inte vill missa Jubileumsmarathon. Hill blev europamästare i maratonlöpning 1969. Året efter var han förste europé som sprang ett maratonlopp under 2.10.
  Under åren 1964 – 1990 tränade han två pass per dag varje dag året runt. Sedan 1990 nöjer han sig med ett pass om dagen.

  822) Yoshiaki Kurado, Japan. 24-årig-årig banktjänsteman från Tamana i södra Japan som nu gör sitt andra maratonlopp. Han är barnbarns barn till Shizo Kanaguri som bröt den heta OS-maran i Stockholm 1912. Långt senare skapades myten om honom som ”Japanen som försvann”. Kurado springer med samma startnummer som hans farfars far hade 1912.

  61) Ingmarie Nilsson vann Stockholm Marathon 1995. Samma år kom hon på en fin 17:e plats på maraton vid VM i Göteborg.

  63) Anna von Schenk var näst bästa svenska i maratonlöpning vid friidrotts-EM i Barcelona där hon kom på 21:a plats. Efter skadebekymmer ser Anna fram mot att springa Jubileumsmarathon i ett behagligt tempo.


 •  

  Jubileumsmarathon Stockholm 1912–2012 arrangerades av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK
  E-post: info@jubileumsmarathon.se
  Telefon: 08-545 664 40, Fax: 08-664 38 22
  Adress: Stockholm Marathon, Box 15124, 167 15 Bromma
  Ett arrangemang av Stockholm Marathon Gruppen.
  Tillhandahållare av denna webbplats: Stockholm Marathon/Tjejmilen AB
  Ansvarig utgivare: Anders Olsson Webbplatsen är producerad av Jomsborg AB


  Intressanta lopp i Stockholm 2013

  23, 24 augusti: Bellmanstafetten
  Perfekt som teambuilding, både fest och tävling. 5x5 km vid Frescati.
  Bellmanstafetten.se

  2 september: Tjejmilen
  Landets största idrottsevenemang för kvinnor. 10 km på en vacker bana på Södra Djurgården.
  Tjejmilen.se

  9 september: Stockholm Halvmarathon
  Halvmaran mitt i stan – ett inspirerande lopp.
  StockholmHalvmarathon.se

  30 sept och 1 okt: Tjurruset
  Tufft löparäventyr. 10 km i krävande terräng någonstans i Storstockholm.
  Tjurruset.se

  8 oktober: Hässelbyloppet 10 km
  Sveriges snabbaste 10 km-lopp
  Hasselbyloppet.se